Hangszóró impedancia görbék

A "klasszikus" basszusreflex dobozok impedancia menet szerinti hangolása közben felvetõdött gondolatokról lesz szó. A módszer lényege az, hogy a reflex csõ hossza akkor megfelelõ, ha a két impedancia maximum ("púp") nagysága egyenlõ. Ez a fajta hangolás csak az említett "B4" mód esetében helyes, ahol Vb=Vas/1,41 és Fb=Fs=F3. Követelmény még a mûködési módhoz az, hogy a mélysugárzó Qts jósági tényezõje 0,38 legyen. Az alábbi doboz-hangszóró párosítások ugyan nem felelnek meg a fenti elvárásoknak, de ez most lényegtelen. Most csupán az impedancia görbék szemléltetése volt a cél.

A kiindulópont, a 30 literes reflexdoboz + SAL (Somogyi Audio Line) SRP2030 hangszóró, azonos magasságú impedancia púpokra hangolva. A függõleges tengely skálázása: x 10 Ohm.A Zobel tag hatása az impedancia menet mérésénél. Ügyeljünk rá, hogy a hangoláskor csak a hangszórót mérjük, ne a komplett hangsugárzót. Akkor adódhat ez a probléma, ha késõbb, a már "bejáratott" hangszóróval pontosítani szeretnénk a reflexcsõ hosszát. Természetesen nem csak a Zobel tag, hanem a keresztváltó is meghamisíthatja a mérést.

- kék színû görbe: Zobel tag nélkül mérve
- piros színû görbe: Zobel taggal együtt mérve

Ha Valaki a komplett doboznál hangol azonos nagyságú púpokra, valójában jól félrehangol :)SRP2030 és MNC30308 (Maniac-Sound SUNFLOWER 8") hangszórók impedancia menete (szürke=SRP, sárga=MNC, mint a membránok színei). Megfigyelhetõ, hogy az MNC hangszóró kisseb rezonanciapúpokkal rendelkezik. Ez vélhetõen a gyengébb mágnes eredménye.A következõ két mérésre azért került sor, hogy próbáltuk megállapítani a rezonancia pontok egymáshoz viszonyított elhelyezkedését. A két púp frekvencia értékeinek mértani közepe egyenlõ-e a "völgy" középponti frekvenciájával? (Legalább is a most tárgyalt, szimmetrikus hangolási módszert tekintve.) Ha a jelenleginél pontosabb mérési módszerrel rendelkeznék és több hangsugárzót vizsgálhattam volna meg, pontosabb eredményt kaptam volna.

Példa a rezonancia pontok elhelyezkedésére SRP2030 esetében. Négyzetgyök(26,47 * 69,55)=42,91 Hz vagyis majdnem az ábra szerinti 44,33 Hz.Példa a rezonancia pontok elhelyezkedésére: ARN6608 (TESLA) Négyzetgyök(29,51 * 84,00)=49,79 Hz, szemben az 51,63 Hz-el.