Különféle hangszórós mérések

Ezt az oldalt olyan kisebb mérések számára hoztam létre, amelyeknek nem akarok önálló irományt, de "gyûjtõ jelleggel" mégis dokumentálom azokat.

16 centiméteres hangszórók

Néhány 16 centiméter átmérõjû hangszórót hasonlítottam össze, hogy egymáshoz képest milyen (mekkora) a hatásfokuk. Szerettem volna képet alkotni arról, hogy az autómba készülõ hangrendszerhez mi lenne az optimális választás. Két szempont motivált: Egyrészt a minél kisebb dobozméret, hogy a kocsi eleve kis csomagterébõl minél kevesebbet kelljen "elrabolni". Másrészt pedig, mivel csak a rádió normál, 12 V-os végfokáról lesz hajtva a hangszóró, minél jobb hatásfokot szerettem volna.

A következõ típusokat vizsgáltam: HA 18 1544-595 (H2000), ARN5604 (Tesla), SRP 1620 (SAL) és LB 0932 (ORION HS 9 MAMBO). Szívesen bevontam volna még a tesztbe az M'N'C 30146-ot, mert a (persze vélhetõen nem igaz) paraméterei alapján kedvezõnek ígérkezett, de sajnos nem fértem hozzá. A H2000 és a Tesla 4 Ohmos, a SAL és az LB viszont 8. Utóbbi kettõ eleve nem optimális a fentebb vázolt feladathoz (12 V-os végfok), de az általános összehasonlítás érdekében ez nem volt probléma. Nem titkolom, hogy kíváncsi voltam a H2000 kontra "kínai csoda" menetre, ezért kellet az SRP és jött volna jól az említett M'N'C is.

A 30 literes mérõdobozomban próbáltam valami optimális hangolást találni és összevetni az átviteli függvényeket. A 8 Ohmos hangszóróknál a szint-helyesség érdekében valahol 3 dB pluszt kellet hozzáadni. Mivel a "Méricske" erõsítõje 6 dB-es lépésekben állítható, a következõ trükk segített: Az erõsítést beállító rövidzárak közül (J9..15) a J11-re kívánkozott az átkötés (az Én elrendezésemnél). De a két 8 Ohmos hangszóró esetében a J10-re is toltam egy "jumper"-t, melynek eredményeképp az OPA erõsítése kb. 3 dB-el nõtt (pontos, számított értéke 2,89 dB).Látható, hogy a HA 18 a legjobb érzékenységû, de a kis, öreg Tesla is igen jól teljesít! Sajnos az SRP 1620 már vagy két dB-el érzéketlenebb, de 200 Hz fölött akár 4..5 dB-el is elmarad a HA 18-tól. Persze a SAL máshol még lehet jó, hiszen "Õ" megy a legmélyebbre (gondolatban toljuk csak fentebb a kék vonalat!) Az LB 0932 pedig ebbe az elrendezésbe (30 liter bass-reflex) nem való.